Az ayurvéda egyik különlegessége az Aranytej. Ez a fantasztikus ital a kurkuma jótékony hatásaival támogatja szervezetünk egészségét. A benne található kurkuminnak számos gyógyhatása ismert: amellett, hogy immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása van, segít fenntartani az ideális koleszterinszintet, méregtelenít és segít a rákmegelőzésben is. Nyugtató, növeli a koncentrációt és javítja a memóriát is.
Az interneten számtalan recept található az Aranytej elkészítésére. Az általam kipróbált recept a következő:
Hozzávalók egy személyre:
1 pohár tej
1 tk. olaj
1/2 tk. kurkuma
1/8 tk. gyömbér
1 csipet őrölt feketebors
méz, fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
Egy kis méretű lábasban összekeverjük a tejet és az olajat a kurkumával, a gyömbérrel és az őrölt borssal, majd közepes lángon melegítjük 5-10 percig. Vigyázzunk, hogy a tej ne forrjon fel! Ezután töltsük az egészet poharunkba (ha természetes összetevőket használtunk, szűrjük le), majd ízesítés után készen fogyaszthatjuk is.
Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk elkészíteni az Aranytejet, elkészíthetjük elsőként a kurkumapasztát is, ami hűtve akár egy hónapig is eláll. Ehhez keverjünk össze 30 g kurkuma port, 1/2 teáskanál őrölt borsot és fél csésze vizet, és keverjük össze, míg sűrű masszát nem kapunk. Az egész keveréket közepes lángon hevítve, folyamatos kevergetés mellett még jobb eredményt kapunk. Lehűlés után a pasztát kis üvegben a hűtőbe tehetjük. Amikor Aranytejet szeretnénk készíteni, csak keverjünk el egy kanál pasztát a tejjel és az olajjal, melegítsük meg, majd ízesítsük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: